Το σύμβολο Totenkopf (νεκροκεφαλή)


Στις αρχές του 1923 ο Χίτλερ δημιούργησε μια μονάδα σωματοφυλακής που έφερε την επωνυμία Stossstrupp Adolf Hitler. Ο Γιούλιους Σρεκ κι ο Γιόζεφ Μπέρχντολντ την διοικούσαν. Ήταν οπλισμένοι, φορούσαν στρατιωτικές στολές και είχαν μηχανοκίνητα οχήματα. Υιοθέτησαν το σύμβολο Totenkopf (νεκροκεφαλή). Το σύμβολο επιλέχτηκε για την ιστορική του σημασία κι όχι για να προκαλέσει τον τρόμο. 


Το 1741 το 1ο και 20 Σύνταγμα Ουσάρων υιοθέτησε το σύμβολο προς τιμήν του Πρώσου βασιλιά Φρειδερίκοι Γουλιέλμου Α', που είχε πεθάνει τον προηγούμενο χρόνο. Το γερμανικό κρατίδιο του Μπρούνσβικ χρησιμοποίησε επίσης το σύμβολο αυτό για το 17ο Σύνταγμα Ουσάρων και το 3ο Τάγμα Πεζικού στους Ναπολεόντειους Πολέμους. Το έμβλημα εξακολούθησε να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της ενοποίησης της Γερμανίας το 1871 και στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο πολλές φημισμένες μονάδες το επέλεξαν για σύμβολο τους.

Το χρησιμοποίησαν επίσης και κάποιες από τις πιο τρομερές μονάδες των Freikorps στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Όπως σημειώνει ο Ρόμπιν Λούμσντεν στο βιβλίο του Himmler's  Black Order 1923 - 1945:

''Εξαιτίας του συσχετισμού του με αυτές τις μονάδες, έγινε σύμβολο όχι μόνο του πολεμικού θάρρους και της αυτοθυσίας, αλλά και του μεταπολεμικού συντηρητισμού, του αντιφιλελευθερισμού και του αντιμπολσεβικισμού''.



Freikorps

Mετά το πραξικόπημα του Μονάχου η Stosstrupp  διαλύθηκε. Όταν δημιουργήθηκαν όμως τα SS το σύμβολο επανήλθε στο πηλήκιο και ήταν το μόνο σύμβολο που είχαν κοινό όλοι οι σχηματισμοί των SS.



''Πάνω στο καπέλο φερόταν μια νεκροκεφαλή η οποία δήλωνε το πόσο κοντά ήμασταν στον θάνατο''.  Otto Skorzeny



Στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε στον Ιερό Λόχο που δημιουργήθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη το 1821.


Αύγουστος φον Μάκενσεν

''Πολλοί θυμούνται τον στρατηγό φον Μάκενσεν με την μεγάλη του στολή των Ουσάρων της Νεκροκεφαλής: το πρόσωπο του ήταν τόσο αποστεωμένο που νόμιζε κανείς ότι υπήρχε και μια δεύτερη νεκροκεφαλή κάτω από αυτήν που έφερε στο καπέλο του''.
Otto Skorzeny

1. SS - Totenkopf, Dr Chris Mann
2. Otto Skorzeny, Oι καταδρομικές μου επιχειρήσεις, Eκδόσεις Eurobooks